Den forestående retssag i Washington, DC omkring Trumps indblanding i valget i 2020 og i stormen på Kongressen, har udviklet sig til et regulært skakspil mellem anklageren Jack Smith og Trumps advokater. Det hele handler lige nu ikke om selve sagen, men om hvornår sagen skal for retten.
Trump har hele tiden haft som strategi, at forsøge at forsinke retssagen til efter præsidentvalget i november 2024. Hvis Trump skulle vinde valget, vil han som præsident have stor magt over embedssystemet, og vil nok kunne få sagen til at forsvinde. I selve sagen står Trump med dårlige kort på hånden, så derfor bliver der lige nu kæmpet med næb og klør i de indledende stadier inden sagen skal starte.
Trump har i hele forløbet forsøgt på forskellige måder at forsinke sagen. Anklageren, Jack Smith, har dog været fokuseret på at få sagen kørt igennem så hurtigt som muligt, og har hele tiden kæmpet imod. Nu har Trump dog fundet en ny måde at trække sagen i langdrag på. Det handler om spørgsmål om en præsidents immunitet. Vi har tidligere behandlet spørgsmålet her på siden. Trump mener, at han har immunitet fra at blive retsforfulgt for handlinger, der foregik mens han var præsident. Der synes ikke umiddelbart at være belæg for dette nogle steder, men det er ikke et spørgsmål som Højesteret har udtalt sig om, for så vidt angår straffesager. Derfor er det et perfekt spørgsmål for Trump at bringe på banen.
Dommeren i sagen har allerede afvist, at Trump skulle have immunitet. Men Trump vil nu appellere spørgsmålet til en højere instans. Og siden det er et uprøvet spørgsmål, så er det noget de højere retter gerne vil kigge på. Ligesom Danmark, har USA tre lag af retsinstanser, med Højesteret som den endelige domstol. Så det ville nemt kunne tage mange måneder, hvis sagen først skulle afgøres af mellemleddet af domstolene og derefter så af Højesteret. Og siden det er et uprøvet spørgsmål, og siden Trumps eneste formål er at forsinke sagen, er det næsten sikkert, at spørgsmålet ville ende i Højesteret.
Jack Smith kunne derfor godt allerede se hvor det bar hen af Han sendte derfor en anmodning direkte til Højesteret, og bad dem hurtigt at besvare spørgsmålet. Normalt kan man aldrig springe en instans over og gå direkte til Højesteret, men Højesteret kan vælge at høre sagen, hvis de ønsker det. Jack Smith forklarede i anmodningen, at det var af stor samfundsmæssig betydning, at Højesteret hurtigt afgører spørgsmålet, så retssagen kan komme i gang inden valget.
Højesteret har tidligere tilladt en sådan anmodning om direkte og i al hast at besvare et spørgsmål. Det var i forbindelse med Watergate-skandalen, hvor Højesteret på et par uger besvarede spørgsmålet, om hvorvidt præsident Nixon kunne tilbageholde bånd med optagelser fra Det Hvide Hus.
Højesteret har indtil videre meddelt, at de vil overveje at tage stilling til spørgsmålet. Trump lejren har fået til 20. december, til at komme med deres kommentarer til sagen, og så mødes retten på den anden side af nytår. Det er dog kun for at at afgøre, om de overhoved vil tage sagen op.
Vi står også i den prekære situation, at Trump selv har udpeget tre af de dommere, der på nuværende tidspunkt sidder i Højesteret. Og som her har en mulighed for at sende ham en redningskrans.
For der er nok for Trump at være nervøs over i denne sag. Han kan ende med mange år i fængsel, og det er netop kommet frem, at Jack Smith har fået adgang til information fra Trumps telefon fra dagene omkring den 6. januar 2021. Det var den dag demonstranter stormede Kongressen, efter at Trump havde bedt dem marchere derop. Tidligere havde der været huller i informationen omkring hvem Trump havde talt med den dag. Men nu har Jack Smith altså adgang til information om hvem Trump talte med og hvor længe, og om han var på Twitter mv. Offentligheden har ikke set disse data endnu, men det kan nemt blive sprængfarligt for Trump.