Disney mener DeSantis har brudt USA’s Forfatning i et forsøg på at få hævn og har nu lagt sag an
Dont say gay
Hvad får man ud af at gå i kamp mod Mickey Mouse? De fleste ville nok holde sig fra at lægge sig ud med den legendariske mus. Han er elsket af børn og voksne verden over. Han er på alt fra t-shirts til forlystelsesparker, og han ringer julen ind med hans juleshow juleaften herhjemme. Ikke desto mindre er det, hvad Ron DeSantis har gang i, efter han har startet en slåskamp mod mægtige Disney, der nu er endt i en retssag.
Sidste år var Disney ude og kritisere en ny lov i Florida om forbud af undervisning i LGBT emner i Floridas skoler, den såkaldte Dont Say Gay-Lov. Floridas guvernør, Ron DeSantis, vedtog derefter en ny lov, der vil koste Disney milliarder af dollars i annullerede kontrakter og fratage Disney deres selvbestemmelse. Disney har nu anlagt sag ved en føderal ret i Florida, da de mener Ron DeSantis har overtrådt USA’s forfatning.
Disney mener, at Florida har overtrådt flere paragraffer i USA’s forfatning, herunder kontraktsklausulen, forbuddet med ekspropriation og sidst men ikke mindst retten til ytringsfrihed. Det der gør sagen endnu mere speget er, at ytringsfriheden og retten til at drive virksomhed uden indblanding fra staten er kerneværdier i det republikanske parti, som Ron DeSantis er et fremtrædende medlem af.
Disney lange partnerskab med Florida
For at forstå fejden skal man helt tilbage til 1960’erne, da Disney skulle beslutte, hvor deres nye store forlystelsespark skulle bygges. Disney blev lokket til Florida med løfter om via et lokaludvalg at have fuldstændig selvbestemmelse i deres område. Udvalget kunne indkræve skatter, stå for politi og brandvæsen, og vigtigst: udstede byggetilladelser. Siden 1960’erne har Disney fungeret som deres egen lille kommune i Florida, hvilket har været til stor nytte for både Florida og for Disney. Disney har sparet milliarder i skatter og har selv kunne planlægge deres udvidelser. Florida er samtidig blevet en af de største turistdestinationer i USA, hvor en tur til Disneyland står øverst på de fleste børnefamiliers ønskeliste. Disney-komplekset nær Orlando er nu en kæmpe attraktion med flere parker og mange hoteller, og Disney er i dag en af de største arbejdsgivere i Florida.
I marts 2022 fik Desantis og republikanerne i Florida’s kongress indført loven “Parental Rights in Education Act” i Florida. Loven gør det i visse tilfælde ulovligt at undervise børn i folkeskolen og i gymnasiet omkring sexuel orientering og LGBT emner. Loven er blevet kaldt “Don’t say Gay”-loven blandt kritikere og er blevet diskuteret heftigt. Den har blandt andet ført til at en lærer er under undersøgelse af Floridas regering for at vise en 8. klasse en animeret Disney film med en homoseksuel karakter.
Disneys administrerende direktør Bob Chapek var ude offentligt at kritisere loven efter et internt pres fra medarbejderne hos Disney. Desantis øjnede sandsynligvis en god mulighed for at promovere sig og eskalerede hurtigt retorikken mod Disney. Han bad dem om ikke at blande sig i hans politik og truede med repressalier hvis Disney ikke ville tie stille.
Koflikten eskalerer
Herefter gik der ikke længe, inden Desantis gik i gang med at føre sine trusler ud i livet. Floridas kongress stemte i februar 2023 for at fratage Disney retten til at vælge hvilke medlemmer der skulle sidde i deres indflydelsesrige lokaludvalg. Fremover ville det være Desantis der kunne udpege medlemmerne, hvilket i praksis ville overgive al den selvbestemmelse Disney havde tilbage til staten.
Som modtræk indgik Disney en række langsigtede aftaler med de afgående medlemmer af lokaludvalget, blandt andet møntet på at udføre en planlagt udvidelse af Disney-komplekset. I praksis fratog de indgåede aftaler en masse magt fra lokaludvalget, inden de Desantis udpegede medlemmer kunne tage plads i udvalget.
Disney gjorde det klart, at planlagte investeringer i milliardklassen ikke vil kunne blive gennemført uden de indgåede aftaler. For at vise at sagen var alvorlig, sløjfede Disney planer om at flytte 2000 jobs fra Californien til Florida. Florida gik dermed glip af 7 milliarder kroner i investeringer og mange højt betalte jobs.
Det skræmte dog ikke Desantis, og snart havde det nye lokaludvalg annulleret de indgåede byggeaftaler. Desantis truede yderligere Disney med at pålægge dem ekstra skatter og at bygge et fængsel ret op ad forlystelsesparkerne.
Samme dag aftalerne blev annulleret, anlagde Disney retssagen mod Ron DeSantis og de nye medlemmer af lokaludvalget i en føderal domstol i Florida. Disney kræver at de annullerede kontrakter bliver gjort gyldige igen og baserer sine argumenter på bestemmelser i USA’s Forfatning: Kontraktsklausulen, forbuddet mod ekspropriation og retten til frit at ytre sig.
Brud på Forfatningen?
I Artikel 1, stk. 2, den såkaldte kontraktklausul, er der nedskrevet et forbud mod at staterne blander sig i private kontrakter. USA’s højesteret har udtalt, at der skal være tungtvejende hensyn før, at en stat lovligt kan ændre i en kontrakt. Og der er endnu strengere krav, hvis det er en kontrakt, staten selv har indgået. Disney mener ikke, at annulleringen af deres kontrakter lever op til disse krav, da formålet ifølge Disney kun har været, at Desantis ville have hævn.
I det femte tillæg til USA’s Forfatning er der et forbud mod ekspropriation uden kompensation. Ifølge Disney kan de annullerede kontrakter anses som ekspropriation af Disneys ejendom, da retten til at udbygge har stor fremtidig økonomisk værdi. USA’s højesteret har holdt, at kontrakter kan anses for ejendom og at ekspropriation kun kan ske hvis det er på baggrund af almenvellets bedste og kun mod fuld kompensation.
Det første tillæg til USA’s Forfatning indeholder retten til frit at ytre sig. Ytringsfriheden medfører, at staterne ikke må indføre love, der undertrykker folks incitament til at ytre sig. Disney mener, at de vedtagne love straffer Disney for lovlige ytringer, og på den måde i praksis undertrykker Disneys ret til at ytre sig.
Vi har endnu ikke hørt Desantis’ svarskrift på sagsanlægget, men DeSantis har udtalt, at han blot har bragt Disney på lige fod med andre forlystelsesparker, der ikke nyder de samme særordninger som Disney.
Disney har gode kort på hånden
Disney har umiddelbart gode kort på hånden før den kommende retssag. Specielt henset til, at Desantis har været så klar i mælet om, at der ikke var anden baggrund for de vedtagne love end at hævne sig på Disney. Det der kunne tale for en Desantis sejr er, at sagens dommer er udnævnt af Trump. Dommeren, Allen Winsor, anses for at være stærkt konservativ og har tidligere dømt til fordel for Desantis i en anden retssag om den lov, der startede hele fejden med Disney. Disney ønsker, at kontrakterne bliver gyldige igen, og har mange milliarder på spil. Udfaldet er dog nok ikke det vigtigste for Desantis, der bruger sagen til at få sat fokus på hans politik og person, frem mod det republikanske primærvalg, hvor han skal op mod Donald Trump.
Det er lidt af et politisk gamble, Desantis har sat i gang. For det første er Disney af mange en meget elsket virksomhed, og er også en stor arbejdsgiver og skattebetaler i Florida. For det andet har retten til frit at ytre sig og retten til at drive virksomhed, uden at staten blander sig for meget, i mange år været republikanske mærkesager. Så Desantis skal have overbevist vælgerne om, at der er noget større på spil, når han går i kamp mod Disney.
Over det næste år, bliver det spændende at se, om DeSantis kommer levende ud af kampen mod mægtige Mickey Mouse.
One thought on “Desantis mod Mickey Mouse – Sværvægts boksekamp i Florida”
Comments are closed.